تفلون سالم ترین ظروف برای پخت و پز

تفلون سالم ترین ظروف برای پخت و پز
وقتی اولین بار در جهان ظروف نچسب معرفی شدند، این ظروف بهدلیل شستوشوی راحت با استقبال بسیار خوبی روبهرو شدند و استفاده از آنها در آشپزخانه رواج پیدا کرد. مهمترین مزیت قابلمهها و تابههای تفلونی، استفاده کم از روغن درهنگام پخت غذا در این ظروف بود که سبب میشد غذای پختهشده چربی کمتری داشته باشد و سالمتر آماده شود؛ اما این ظروف چندان هم پاسدار سلامتی نبودند و مشخص شد در ترکیبات تفلون، مواد شیمیایی مضری وجود دارد که با بیماری تیروئید و آسیب و بیماری های ریوی ارتباط دارند.
فرمول ساخت تفلون در سال ۲۰۱۳ تغییر کرد و وضعیت امنتری برای پختوپز به وجود آورد.
اما فراموش نکنید که بیش از اندازه داغکردن این ظروف برای سلامتی مضر است. درواقع ظروف تفلونی مقرونبهصرفهاند؛ اما نمیتوانیم بگوییم که جزو سالم ترین ظروف برای پخت و پز هم محسوب میشوند.
ظروف تفلون:
پس از تبلیغات منفی فراوان علیه ظرفهای رویی، ورود آنها به منازل کمتر شد، اما از آنجا که برای پخت و پز به یک جایگزین نیاز بود، ظروفی از جنس تفلون با انواع و اقسام مارکهای ایرانی و خارجی و با کیفیتهای متفاوت راهی منازل شد.
در تعریف این ظروف باید بگوییم که این ظروف طوری طراحی شدهاند که مانع از چسبیدن غذا به سطح ظرف شده و همچنین مانع از مصرف بیش از حد روغن نیز میشود. ظروف تفلون داری سطح تیره بوده و نسبت به سطوح براق و یا رنگ روشن گرمای بیشتری را جذب میكنند و ممكن است موجب سوختن غذا شوند. در حقیقت تفلون در مقایسه با پوششهای نچسب دیگر، از بالاترین ضریب نچسبی برخوردار است و اداره نظارت بر غذا و داروی آمریكا تفلون را به عنوان پوشش مجاز در ظروف پخت غذا مورد تایید قرار داده است.
اما با این وجود، گاهی برخی از كارشناسان نسبت به استفاده از این ظروف هشدار میدهند. كارشناسان میگویند: در تهیه ظروف تفلون از كادمیوم استفاده میشود كه از فلزات سنگین است. این ماده به مرور وارد غذا میشود و باعث بروزسرطان، كوتاهی قد و ضایعات پوستی میشود. علاوه بر این، كادمیوم در سنتز هموگلوبین دخالت میكند و منجر به كم خونی میشود.
در مقابل این نظر، تولیدگان ظروف تفلون میگویند:
كادمیوم قبلا برای تولید رنگ قرمز به كار میرفت، این رنگ در قسمت خارجی ظروف استفاده میشود و به همین دلیل كادمیوم نمیتواند وارد غذا شود، اما به هرحال در تولید ظروف جدید استفاده ازاین فلز ممنوع شده است و هیچ نگرانی از این جهت وجود ندارد.
محققان دانشگاه تورنتو بر پایه نتایج یك تحقیق اعلام كردند.
چندی پیش هم محققان دانشگاه تورنتو بر پایه نتایج یك تحقیق اعلام كردند كه تفلون در اثر حرارت تجزیه میشود و گازی كه در اثر تجزیه از آن متصاعد میشود، برای محیط زیست زیان آور است. این مساله نگرانیهای جدیدی در مورد ظروف تفلون به وجود آورد.
اما شركت «دوپونت» در یك اظهارنظر رسمی اعلام كرد:
پوششهای نچسب این شركت، كیفیت خود را تا دمای ۲۶۰ درجه سانتی گراد حفظ میكنند و تجزیه پوشش فقط زمانی اتفاق میافتد كه درجه حرارت به طور مستمر از ۳۴۰ درجه تجاوز كند. این درحالی است كه در طبخ غذا هیچگاه دما از ۲۵۰ درجه بالاتر نمیرود.
با تمام این تفاسیر این ظروف یکی از پرفروشترین ظروف آشپزخانهها بوده و همچنان تا حدودی هستند. با توجه به این محبوبیت نمیتوان انتظار داشت به ناگاه ظروف دیگری به کلی جایگزین این ظروف شوند. به همین دلیل اگر شما هم از دسته افرادی هستید که به این ظروف علاقهمندید هنگام انتخاب، برخی از فاکتورها را مد نظر قرار دهید.
بهعنوان مثال، تنها ظروفی كه در كارخانههایی با مجوز پروانه ساخت از وزارت بهداشت تولید میشوند، استاندارد و بهداشتی هستند و بهتر است شما که علاقهمند به استفاده از ظروف تفلون هستید، از این کالاها استفاده کنید.
همچنین برای شستوشوی این ظروف حتما از ابر استفاده كنید، بهتر است از پودرهای شوینده استفاده نكنید و به استفاده از مایع ظرف شویی بسنده كنید، این را هم در نظر داشته باشید که قاشق فلزی را به ته ظرف تفلونی نكشید و برای این كار از قاشقهای تفلون یا چوبی استفاده كنید.