ظروف چدن

ظروف چدن
معیارهای اصلی در انتخاب ظروف غذایی
الف- معیارهای داخلی (مربوط به خود ظرف)
۳ مساله مهم در انتخاب ظرف غذا باید مدنظر قرار گیرد:
۱- ظروف چدنی اصل، کمیاب و گران هستند.
۲- این ظروف سنگین هستند و استفاده از آنها آسان نیست.
۳- بسیاری از ظروفی که به نام ظروف چدنی عرضه میشوند:
در حقیقت آلومینیوم فشرده هستند که با فرآیند ریختهگری تهیه میشوند؛ این فرآیند موجب افزایش مقاومت و نیز افزایش جرم حجمی و در نتیجه سنگین شدن این ظروف (به نسبت آلومینیوم و نه نسبت به چدن اصل) میشود؛ این ظروف به ندرت به صورت بدون پوشش یا بدون لعاب یافت میشوند و اغلب دارای پوشش تفلون هستند البته دکتر کشاورز، مدیر گروه تغذیه دانشگاه تهران اعتقاد دارد که «فقط اگر این ظروف لعاب استیل داشته باشند، مشکلی ایجاد نمیکند.»
مشخصات ظروف چدنی:
۴- یک راه برای تشخیص چدنی بودن ظرف این است که آهن ربا به آنها میچسبد و اگر با نیروی زیاد یا از ارتفاع بلند به زمین بیافتند، میشکنند (نه این که قُر یا له شوند.)
۵- در ظروف چدنی جدید، نوعی اندود سرامیک به کار میرود که براساس اطلاعات فعلی، این گونه ظروف نچسب ضمن داشتن امتیازات ظروف چدنی، مضرات ظروف تفلونی را نیز ندارند؛ گرانی قیمت این ظروف از جنبههای منفی کاربرد آنهاست.
۶- گفته میشود برای کاهش تبادلات نامطلوب چدنهای فاقد روکش با غذا، نخستین بار، سطح داخلی آنها با کمی روغن چرب شود و دو ساعت روی اجاق گاز یا فر قرار گیرند.
۷- قبل از استفاده از ظروف چدنی اصل و فاقد روکش باید چند دقیقهای آنها را روی حرارت بگذارید تا گرم شوند؛ برای آنکه از گرم شدن کافی ظرف مطمئن شوید، میتوانید قطرهای آب داخل آن بریزید و اگر به سرعت تبخیر شد، یعنی ظرف گرم شده است.
۸- بعد از اتمام پخت، ماده غذایی را از درون ظروف چدنی فاقد روکش خارج کنید تا چدن اکسید نشود؛ در ضمن بهتر است در ظروف چدنی فاقد روکش، مواد اسیدی مثل آبلیمو یا سس گوجهفرنگی ریخته نشود.
۹- برای شستوشوی چدنهای دارای روکش تفلون از ابر استفاده کنید چرا که سیم ظرفشویی باعث خراشیدگی و آسیب آن میشود.